HockeyNews
PLUS

IKO:s general manager om lagbygget: "Det är det vi tittar på"

(10809) Thomas Fröberg
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 20 april 2021

FacebookXWhatsApp

På tisdagen meddelade Oskarshamn att tolv spelare får lämna klubben och Filiph Engsund presenterades av Djurgården.
Här berättar general managern Thomas Fröberg om besluten, nyförvärven, vad han jagar nu, och spelaren som fått ett förslag att ta ställning till.  

– När vi fick ihop en bra förstalina som drev laget i år så blev samtidigt de andra bättre, säger han. 



Säsongen är över och nu har arbetet med att bygga nästa lag påbörjats för general managern Thomas Fröberg. På tisdagen meddelade Oskarshamn att hela tolv spelare lämnar klubben. 


Det rör sig om målvakterna Alexander Sudnitsin och Tex Williamsson, backarna Andrew O’Brien, Adam Janosik, Pontus Näsén, Emil Wahlberg, samt forwardsen Markus Modigs, Kim Strömberg, Jan Ordos, Max Veronneau, Robert Sabolic och JC Lipon samtidigt som Filiph Engsund presenterades av Djurgården. 


– Vi har sett över vad vi tycker och tänker. Sen handlar det givetvis om ekonomi och vilka positioner vi behöver förbättra. Då kom vi fram till det här, säger Thomas Fröberg. 


Av de tolv spelarna finns det åtminstone en klubben kämpat för att behålla hårt – forwarden Max Veronneau, som i stället valde Leksand. 


– Det är klart det är tungt. Han är en jätteduktig hockeyspelare, men så är det i den här branschen. Man kan inte älta det för länge. Vi får se till att hitta en ny Max, säger han.


Hur gick tankarna kring Pontus Näsén?


– Det var ett beslut vi tog. Pontus Näsén kanske behöver komma till en ny miljö. Han är jätteduktig framåt, men till slut blev det att vi var tvungna att kolla på vilka nio backar vi ville se längst fram och då var det Pontus som fick stryka på foten litegrann. Det är klart att det är jobbigt, eftersom att han är så pass duktig som han är. 


Pontus Näsén gjorde landslagsdebut under säsongen. Foto: Bildbyrån

I nuläget har Oskarshamn en målvakt, fem backar och åtta forwards på kontrakt inför nästa säsong. 


– Jag är riktigt nöjd med den stommen som är satt. De som är här nu vet vad som krävs och de nya som kommer komma in kommer vara medvetna om vad som krävs. Det känns riktigt bra, säger han. 


LÄS MER: Oskarshamn värvar poängkung


Så här långt har Patrik Karlkvist (från Modo) och Emil Martinsen Lilleberg (Sparta Sarpsborg) anslutit utifrån. 


– Det är sådana spelare vi strävat efter att hitta. (Patrik) Karlkvist har vi försökt jobba på länge, han har väldigt fina kvaliteter och det vill vi att han ska få ut hos oss. 


Härnäst tittar Thomas Fröberg på att plocka in en förstakedja, som kan leda laget dag ut och dag in. 


– Ja, det är det vi tittar på. Det behövs. När vi fick ihop en bra förstalina som drev laget i år så blev samtidigt de andra bättre, säger han. 


Lyckas Oskarshamn behålla Lance Bouma? Foto: Bildbyrån

En av spelarna som kan vara tilltänkt i förstakedjan är kanadensaren Lance Bouma, som också fått ett förslag från Oskarshamn. 


– Ja, det har han. Vi jobbar på att behålla honom. Men vi får se hur det blir, säger han. 


Hur går dialogen med Rickard Palmberg, som jag också vet att ni vill behålla?


– Vi har en dialog med Palmberg. Men han behöver titta över sin kropp litegrann. Han har lite småskavanker i sin kropp och vi vill veta hur kroppen mår, så att vi får en klar bild vad som är rätt eller fel. 


LÄS MER: 87 dagar efter smällen – läget oförändrat för Sundh: ”Han mår skit”


En annan spelare som sitter på utgående kontrakt och har gjort stor succé under säsongen är backen Nolan Zajac. 


– Vi vet att det finns intresse utomlands för honom, så är det. Men vi har också intresse av att behålla Nolan, så det är absolut en möjlighet vi jobbar vidare på, säger han. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!